Pčelinji polen. Prednosti i kako se koristi.

Pčelinji polen se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih zdravstvenih stanja.

Pčelinji polen
Najbitnije iz teksta:
  • Šta je pčelinji polen?
  • Kako se pčelinji polen koristi?
  • Suplement za ishranu sa polenom.

Šta je pčelinji polen?

Pčelinji polen jeste zdrava mešavina cvetnog polena, nektara, meda, voska i raznih izlučevina pčela. Pčele sakupljaju polen sa cvetova i mešaju ga sa nektarom i njihovim izlučevinama, stvarajući male granule koje su bogate hranljivim materijama.

Kao i drugi pčelinji proizvodi, polen se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih zdravstvenih stanja. Veruje se da ima antiinflamatorna, antioksidativna svojstva i svojstva koja jačaju imunitet, što ga čini popularnom superhranom.

Nutritivne prednosti pčelinjeg polena

Pčelinji polen je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Sadrži visok nivo proteina, aminokiselina i masnih kiselina. Pčelinji polen takođe sadrži niz vitamina i minerala, uključujući vitamine B, vitamin C, vitamin E, kalcijum i gvožđe.

Zdravstvene prednosti pčelinjeg polena

Pčelinji polen ima brojne zdravstvene prednosti, od kojih neke uključuju:

  • Jačanje imunog sistema: Utvrđeno je da pčelinji polen stimuliše imuni sistem i poboljšava sposobnost tela da se bori protiv infekcija.
  • Smanjenje upale: Pčelinji polen ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
  • Poboljšanje varenja: Pčelinji polen sadrži enzime koji pomažu u varenju i mogu pomoći u ublažavanju problema sa varenjem kao što su nadimanje i zatvor.
  • Podrška kardiovaskularnom zdravlju: Utvrđeno je da pčelinji polen snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
  • Poboljšanje atletskih performansi: pokazalo se da pčelinji polen povećava izdržljivost, snagu i brzinu, što ga čini popularnim među sportistima.

Kako konzumirati pčelinji polen

Pčelinji polen se može konzumirati u različitim oblicima, uključujući kapsule, granule i prah. Može se dodati u smutije, jogurt ili uzimati samostalno. Važno je početi sa malom količinom pčelinjeg polena i postepeno povećavati dozu kako biste izbegli bilo kakve alergijske reakcije.

Potencijalni neželjeni efekti pčelinjeg polena

Dok se pčelinji polen generalno smatra bezbednim za većinu ljudi, neki pojedinci mogu iskusiti alergijske reakcije. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati svrab, otok i otežano disanje. Ako imate alergiju na polen, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre konzumiranja pčelinjeg polena.


Polen u kapsulama

Pčelinji polen

Blagotvorno deluje na organizam
Antioksidant
Uništava viruse i bakterije
Prirodni sedativ


Pčelinji polen je superhrana bogata hranljivim materijama koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima i utvrđeno je da jača imuni sistem, smanjuje upale, poboljšava varenje, podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema i poboljšava atletske performanse. Ukoliko želite da dodate svojoj ishrani pčelinji polen, počnite sa malom količinom i postepeno povećavajte dozu kako biste izbegli bilo kakve alergijske reakcije.


Fotografija: Freepik