Vitamin B12 i njegova uloga
Da li ste osetili umor ili malaksalost duži vremenski period i za to ste pomislili da je posledica rada? Da li ste ikada proverili unos vitamina u organizam? Znate li značaj vitamina B12 za očuvanje zdravlja?
- Uloga vitamina B12.
- Simptomi i posledice nedostatka B12.
- Ishrana i suplementi koji sadrže B12.
Vitamin B12 naziva se još i kobalamin (cijanokobalamin) i pripada vitaminima koje organizam ne može sam da stvara. Pronađen je 1948 godine, rastvorljiv je u vodi i jedini sadrži kobalt. Nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla. U ljudskom organizmu smešten je uglavnom u jetri.Ukoliko se unese u većim količinama organizam će skladištiti u jetri.
Vitamin B12 ima višestruku ulogu u organizmu:,
- Ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
- Veoma je bitan za formiranje DNK;
- Važan je za metaboličke procese u organizmu i
- Održavanje nervne funkcije.
Vitamin B12 omogućava pretvaranje hrane u gorivo, te na taj način podiže nivo energije. Spada u grupu antianemičnih vitamina te je veoma bitan kod osoba koje pate od anemije i neuropatije. Apsorbuje se u stomaku pomoću proteina pod nazivom intrinzični faktor.
Ko je ugrožen nedostatkom vitamina B12?
Postoje određene grupacije ljudi koje mogu biti ugrožene nedostatkom vitamina B12 usled načina života ili određenih zdravstvenih problema. Tu spadaju:
- Starije osobe od 65 godina - organizam nije u mogućnosti da apsorbuje ovaj vitamin usled nedostatka lučenja enzima za varenje;
- Vegetarijanci - ne jedu namirnice koje sadrže mleko i jaja;
- Vegani - ne jedu namirnice životinjskog porekla;
- Kod osoba koje imaju smanjeno lučenje želudačne kiseline usled dugotrajnog uzimanja antacida (lekovi za smanjenje želudačne kiseline);
- Osobe koje imaju nedostatak enzima za varenje;
- Osobe koje su obolele od helikobakterije, te im je oštećena sluznica želuca koja je veoma važna za apsorpciju vitamina B12;
- Ljudi kojima je odstranjen deo želuca ili su imali operaciju creva - te su smanjene mogućnosti varenja;
- Osobe koje boluju od dijabetesa, a uzimaju lek metformin - direktno smanjuje unete količine vitamina B12, te je potreban veći dnevni unos;
- Osobe zaražene HIV-om (virus humane imunodeficijencije);
- Osobe koje boluju od insuficijencije pankreasa i
- Alkoholičari - jer alkohol uništava jetru u kojoj se skladišti vitamin B12.
Posledice nedostatka vitamina B12
Blagi nedostatak B12 vitamina je vrlo česta pojava koja izaziva malaksalost, bledilo, konstipaciju (zatvor), nervozu, gubitak apetita, trnjenje ruku i nogu. Postoji veliki broj ljudi koji pate od nedostatka vitamina B12, a da toga nisu ni svesni. U dužem vremenskom periodu nedostatak vitamina B12 može da dovede do velikih mentalnih i fizičkih oboljenja.
Simptomi nedostatka vitamina B12 su:
- Vrtoglavice praćene umorom;
- Bledilo i malaksalost;
- Problemi sa koncentracijom, kožom (dermatitis, ekcem i gljivice) i kosom;
- Pojačana napetost i strahovi;
- Trnjenje i ukočenost usled oštećenja živaca koje je posledica nedostatka kiseonika u ćelijama;
- Gubitak apetita i težine;
- Nadutost, zatvor (konstipacija) ili dijareja;
- Problemi sa ravnotežom i konfuzija;
- Lupanje srca;
- Pojava afti u usnoj šupljni i jeziku;
- Osećaj pečenja jezika usled uzimanja kiselih namirnica i
- Loše pamćenje.
U težim slučajevima dolazi do pojave:
- Perniciozne anemije - javlja se u slučajevima težih oštećenja želuca, te ne postoji mogućnost apsorbovanja vitamina B12. Tada se on unosi isključivo intravenski, jer oralna primena nema zadovoljavajući efekat.
- Srčanih oboljenja - zbog nedostatka folne kiseline, dolazi do povišenih vrednosti homocisteina koji dovode do šloga, infarkta i drugih srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da dodavanje folne kiseline, vitamina B12 i probukola osnovnoj terapiji pacijenata sa hipertenzijom, značajno dovodi do pada homocisteina (Hcy) i asimetričnog dimetilarginina (ADMA) u plazmi. To za posledicu ima smanjenje hipertenzije, te vitamin B12 ima značajnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja.
- Osteoporoze - usled nedostatka B12 vitamina dolazi do teže sinteze kolagena koji je ključan u izgradnji gustine kostiju. Kao posledicu imamo češće prelome kostiju posebno kod osoba starijih od 65 godina. Takođe ispitivanje pojave osteoporoze kod starijih žena pokazuje da zavisi od nivoa homocisteina (Hcy) i metilmalonske kiseline (MMA) u plazmi, ali nikako od zajedničkog dejstva, već individualnog.
Hrana koja sadrži B12 vitamin
Vitamin B12 se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Najviše ga ima u mesu, mleku, jajima i plodovima mora. Prirodni izvori ovog vitamina su najviše:
- Crveno i belo meso (govedina, jagnjetina, ćuretina) - oko 186g bifteka sadrži 200% dnevnih potreba ovog vitamina;
- Iznutrice (džigerica i bubrezi) - oko 100g jetre sadži 1500% dnevnih potreba vitamina B12, a 100g bubrega oko 1300%. Goveđa jetra sadrži 60 μg po obroku, a pileća 18 μg;
- Riba (posebno morska) - jedna porcija lososa ima duplo veću količinu vitamina B12 od dnevno potrebne (4,8 μg). Vitamin B12 i omega 3 masne kiseline su odlične u očuvanju nervnog sistema čoveka;
- Sardine - oko 150 gr sardine sadrži duplo veću dnevnu dozu vitamina B12 od potrebne;
- Plodovi mora - školjke sadrže 84 μg po obroku, a kavijar 5,67 μg;
- Mleko - uključujući jogurt i sir sadrže oko 1 μg vitamina B12. Većina zamena za mleko: kokos, badem, soja ili zob su obogaćeni vitaminom B12 i sadže oko 1 μg;
- Žitarice - većina žitarica je obogaćena vitaminom B12, tako da u proseku po porciji sadrže oko 6 μg;
- Jaja - belance sadrži proteine, a žumance vitamin B12, A, D, cink i gvožđe.
Blagodati uzimanja suplemenata i hrane bogate vitaminom B12
Vitamin B12 moguće je uneti u organizam preko hrane životinjskog porekla, putem suplemenata (tableta) ili intravenski injekcijom u slučaju težih oboljenja želuca i creva).
Benefiti koje donosi normalan dnevni unos vitamina B12 su:
- Pomaže kod sprečavanje pojave defekata kod novorođenčadi;
- Utiče pozitivno u prevenciji anemije kroz stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita);
- Povećava raspoloženje jer utiče na proizvodnju serotonina i dopamina i sprečava pojavu depresije;
- Smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije (oboljenje oka);
- Sprečava gubitak neurona te je odličan u očuvanju moždanih funkcija;
- Smanjuje nivo homocisteina te je dobar u preventivi srčanih oboljenja;
- Utiče pozitivno na očuvanje gustine kostiju i sprečavanju osteoporoze;
- Blagodetno deluje kod osoba obolelih od dijabetesa, želuca i onih koji su imali operaciju creva, podižući imunitet, otklanjajući konstipacija (zatvor) i čuvajući metaboličke procese organizma;
- Utiče pozitivno na kvalitet života jer sprečava gubitak apetita, umor i malaksalost;
- Pomaže kod zdravlja kože, noktiju i kose jer sprečava ekcem, listanje noktiju i opadanje kose.
Ukoliko imate problem sa unosom vitamina B12, niste ljubitelj mesa, mleka i jaja ili ste jednostavno vegan, imate neki zdravstveni problem, proizvod koji vam može pomoći samo sa 1 tabletom dnevno je forever B12 plus. Veoma je efikasan kod održavanja normalnog nivo vitamina B12 i folne kiseline, održavanja trudnoće i poboljšanja metalnog i fizičkog zdravlja.
Forever B12 Plus ima višestruko delovanje
Koliko je potrebno dnevno uneti vitamina B12?
Dnevne potrebe za vitaminom B12 variraju od pola, uzrasta, zdravstvenog stanja i navika u ishrani. Vitamin B12 se uzima pojedinačno, u kompleksu B vitamina ili kao multivitamin. Najveći problem kod ovog vitamina je njegovo apsorbovanje, naročito ako je oštećena sluznica želuca, ako se koriste lekovi atacidi, metformin i inhibitori, ako je došlo do operacije creva ili ako se unose velike količine kafe i alkohola.
Najefikasnije dejstvo vitamina B12 je kada se unese u organizam sublingvalno (pod jezik) ili intravenski.
Preporuka za dnevni unos vitamina B12 u μg(mikorograma) je:
- Odojčad do 6 meseci - 0,4 μg;
- Od 7 do 12 meseci - 0,5 μg;
- Od 1 do 3 godine - 0,9 μg;
- Od 4 do 8 godina - 4,2 μg;
- Od 9 do 13 godina - 1,8 μg;
- Od 14 do 18 godina - 2,4 μg;
- Odrasle osobe preko 19 godina i stariji - 2,4 μg;
- Trudnice - 2,6 μg;
- Dojilje - 2,8 μg.
Ukoliko imate neke od simptoma nedostatka vitamina B12: malaksalost, gubitak apetita, konstipaciju (zatvor) ili imate problem sa želucem, pijete velike količine kafe, unosite alkohol, dugo vremena pijete lekove za regulisanje kiseline, prešli ste 65-tu godinu, vegan ste ili vegetarijanac, imali ste operaciju creva onda verovatno imate manjak vitamina B12. Važno je obratiti se svome lekaru i odraditi laboratorijske analize koje će potvrditi vaše sumnje. Najlakši i najefikasniji način regulisanja dnevnih potreba vitamina B12 je putem hrane životinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba, jetra, žitarice) i putem suplementa.
Fotografije: Freepik, Unsplash, Pixabay